Llibre escrit pel meteoròleg del Servei Meteorològic de Catalunya, Jordi Cruz, on ens explica la tragèdia viscuda entre els dies 30, 31 i 1 de gener del canvi d’any del 1999 al 2000.
El llibre és un relat de l’episodi de torb que es va viure al Pirineu d’una manera terrible i molt sobtada. El vent, la neu i una baixada brusca de les temperatures provocaren la tragèdia de muntanya més important del Pirineu català. Diversos grups d’excursionistes s’hi trobaren atrapats, sobretot al voltant del cim del Balandrau, 7 hi varen morir.
El dia 29/11/18 a RAC1, concretament al programa Islàndia, han fet una entrevista al supervivent d’aquella tragèdia, en Josep Maria Vilà. Testimoni culpidor d’aquelles terribles hores, on va veure morir a la seva xicota i als seus amics.
Pels qui no ho sapigueu, el torb segons la Wiquipèdia és:
Un torb és un fenomen meteorològic pel qual una ventada aixeca la neu del terreny. És un tipus de tempesta de neu severa. Per definició la diferència entre una tempesta de neu habitual i un torb és per la força del vent. Una possible definició del torb és quan es produeixen vents superiors als 56 km/h i temperatures inferiors als -12 °C. En aquestes condicions, la neu arremolinada pel vent redueix dràsticament la visibilitat i talla les carreteres.
En català torb prové del llatí: turbo que significa “remolí”.
Aquí us deixem l’entrevista que li ha fet l’Albert Om a Islàndia per si la voleu escoltar:
https://api.audioteca.rac1.cat/embed/323c80d7-771d-47db-9006-51c01c190eb3